Quantcast
Channel: Κελαινώ
Viewing all 163 articles
Browse latest View live

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

$
0
0



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
από την ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΖΑΛΩΝΗ

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών τιμά την παλαίμαχο λογοτέχνιδα-δημοσιογράφο-μεταφράστρια (παλαιό μέλος της)

ΔΑΝΑΗ  ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ

τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 7 μ. μ.
στην αίθουσα Μιχαήλα Αβέρωφ, (Γενναδίου 8).
Θερμά σας παρακαλώ, φίλοι μου ομότεχνοι να παρευρεθείτε στην εκδήλωση αυτή.
Κύρια ομιλήτρια, παρουσιάστρια, εγώ, η Παναγιώτα Ζαλώνη.
Θα χαρώ ιδιαίτερα, γιατί θαυμάζω αυτήν τη μεγάλη κυρία των Γραμμάτων. 
Της αξίζει κάθε τιμή.

Θ’ ακολουθήσει πρόσκληση και από το Δ. Σ. της Ε. Ε. Λ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ της ΔΑΝΑΗΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ 23-11-2015

$
0
0













Παρουσίαση του έργου
της ΔΑΝΑΗΣ  ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ
στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών 23 Νοεμβρίου 2015
από την Παναγιώτα Χριστοπούλου-Ζαλώνη

   Ένοιωσα πολλή συγκίνηση σαν κράτησα στα χέρια μου ένα τεράστιο πακέτο με το έργο, της ευρυμαθούς, αγωνιστικής, ανυπόκριτης, σεμνής και ταπεινής, ευγενικής και ανωτέρου ήθους ελληνίδας διανοήτριας και δημιουργού, Δανάης Παπαστράτου, καταγόμενης από Ήπειρο και Θράκη.
   Ανθρωπιστική η ουσία, της θεματογραφίας της, σε όλα τα είδη του λόγου που διακονεί «Βασίλισσα στο μεγαλείο της απλότητας», όπως την αποκαλεί ο πρόεδρος των ιστορικών συγγραφέων, Στάθης Παρασκευόπουλος.
    Η Δανάη Παπαστράτου είναι μια γυναίκα με στέρεη Παιδεία και πλούσια πνευματικά αποθησαυρίσματα.
   Ένας πακτωλός γενικών γνώσεων, ιστορικών, κοινωνικών και λογοτεχνικών, που να χαίρεσαι να συνομιλείς μαζί της, καθώς κλείνοντας το τηλέφωνο, γίνεσαι πλουσιότερος σε γνώση και σοφία.
    Δημοσιογραφεί για χρόνια πολλά, απ’ την πρώτη της νεότητα, με άρθρα, χρονογραφήματα, δοκίμια, μελέτες, σε εφημερίδες και περιοδικά, εμπνευσμένα από την σύγχρονή της, κάθε φορά πραγματικότητα.
   Γενναία και τολμηρή, αυστηρή, αλλά και γεμάτη αγάπη για τον άνθρωπο κάθε φυλής και εθνότητας. Με σημαία την αλήθεια της, ταξιδεύει σ’ όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη τού κόσμου, γεμίζοντας το δισάκι της εντυπώσεις για να μας δώσει στοιχεία μέσω των άρθρων και των δοκιμίων της, το περίγραμμα και το στίγμα τους, στον χωροχρόνο.
   Τα πρώτα βιβλία της που εκδόθηκαν, ήταν ταξιδιωτικά. Το 1978 «Ταξίδια με τον Πολικό» και δέκα χρόνια αργότερα το «Διαδρομή στον χρόνο».

    Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 θα δημοσιοποιήσει 24 διηγήματά της με τίτλο «Οψόμεθα εις Φιλίππους». Ιδιαίτερα διηγήματα, καθώς καταγράφει μέσω των ηρώων της, του καημούς αλλά και τα πάθη του Ελληνικού Λαού, ηθογραφώντας και λογογραφώντας συγχρόνως.
    Στη συνέχεια, το 1981 απολαμβάνουμε στο βιβλίο δοκιμίων της, «Ανιχνεύσεις», τον ζηλευτά γλαφυρό δοκιμιακό της λόγο.
 
    Παράλληλα με την πεζογραφία της, αόρατα παραγγέλματα την σπρώχνουν να εκφραστεί και με την ποίηση.
     Υπακούει.
    «Εμπρός μ’ ορμή ν’ ανοίξουμε την Πύλη. Ο ήλιος έχει σηκωθεί, λάμπει».
    Κι ο Πήγασος χλιμίντρισε σαν την δέχθηκε ως αναβάτη.
   «Πάμε, της είπε, μας αξίζει η περιήγηση στων Ιδεών την Πόλη. Για δες ψήλωσαν οι δάφνες και η οικουμένη έπλεξε στεφάνους και μας περιμένει. Κι έπλεξε πολλούς στεφάνους, όντως, η Οικουμένη, για την κυρία Δανάη Παπαστράτου, όπως όταν εστέφθη με τις χρυσές δάφνες από την  U.P.L.I. (UNITEDPOETSLAUREATEINTERNATIONAL)
    Ενδοσκόπος της Αρχαίας Ελληνικής Παιδείας, αλλά και ψαλμωδός με δυνατή χριστιανική πίστη, σαλπίζει τους στίχους της για να ξυπνά τις ναρκωμένες συνειδήσεις και διακονεί, όπως κάθε γνήσιος ποιητής, τις αρχές και τα ιδανικά της ζωής.
   Σεβασμός προς την Τέχνη και την Ανθρώπινη Ψυχή χαρακτηρίζει τον στίχο της. Στίχος που χρειάζεται μόχθο και νοητική οργάνωση ώστε να μη χάνει τίποτα από το ειδικό βάρος του. Ευγένεια και ευλυγισία, αλλά και εκπληκτική στιχουργική ευχέρεια. Παλμός ειλικρίνειας και θερμά αισθήματα
   Εν κατακλείδι:
   Βαθιά φιλοσοφημένη ποίηση με γεύσεις και αρώματα από μυρτιές και δάφνες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μας παρασέρνουν στη δίνη τους.
   Και «Ω! Ηδονή, Ω! Πληρότητα!»

   Η άπταιστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας, της Γαλλικής, Ιταλικής, Ισπανικής   την ώθησαν να γράψει και να μεταφράσει ποιήματά της σ’ αυτές τις ξένες γλώσσες, ενώ παράλληλα μεταφραστές διακεκριμένοι μετέφρασαν αυτά τα ποιήματα και στις γλώσσες τους  όπως Ινδία, Κίνα, Μογγολία, Αλβανία, Αργεντινή, Ιαπωνία κλπ.
   Έτσι έγινε γνωστή και θαυμάστηκε η ποίησή της σ’ όλον τον κόσμο καθ’ όσον δημοσιεύονται ποιήματά της σε περιοδικά τους και ανθολογίες τους.

  Τα ξενόγλωσσα βιβλία της:
          HUMANORIZONS, σε 10 περίπου γλώσσες (1999)
          AVOLDOISEAU, Γαλλική γλώσσα (1979)
          ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ Ελληνικά κι Αγγλικά
          GREEKGARDEN, Εκδόσεις SANBUIN 2008 στο Νέο Δελχί
  Γι’ αυτό έχει λάβει και πολλά βραβεία από τους φορείς που είχαν την τύχη να μελετήσουν τα μέλη τους, τα ποιήματά της. Όπως:
          η Ακαδημία LUTECEτων Παρισίων (1980)
          Jeunesses Culturelles de Wallonie (Βέλγιο 1980)
την ACADEMIA INT. DE LETRAS DE 3 FRONTEIRAS (1984) Αργεντινή,
Ουρουγουάη, Βραζιλία
          HUNCHON ACADEMY  (Κορέα)
          MADHSUDAN ACADEMY  (Ινδία)
          ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ και το BARIτης Ιταλίας και άλλα

   Η κυρία Δανάη Παπαστράτου, όλα αυτά τα χρόνια παράλληλα με τα άρθρα της, τα δοκίμιά της, τις μελέτες της, τα διηγήματά της ασχολήθηκε και με την μετάφραση ποιητών απ’ όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα των Ινδών, εξ ου και η μελέτη της για την ποίηση των Ινδών, και ανθολογία Ινδών ποιητών. Μας έδωσε δε στους αναγνώστες της, τη «Δίκη του Πυθαγόρα» και άλλα τρία βιβλία του Αμερικάνου ποιητή WilliamDavey(1998) στην Ελληνική μας γλώσσα καθώς και το “ALittleOdyssey” του Ιάπωνα ποιητή TAKASHIARIMA,
το «Ένας Παράξενος Μύθος» του Πακιστανού WAZIRAGHA (1994) Αθήνα, τρία βιβλία με τίτλους «Φύσης Εγκώμιον», «Στον Μικρόκοσμο της Δημιουργίας», και «Ιαπωνίας Όραμα» του Ιάπωνα καθηγητή KAZXUYOSIIKEDA.
   Όλο αυτό το μεγάλο μέγεθος του μεταφραστικού έργου της, το διοχετεύει στο αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας μέσω του σπουδαίου λογοτεχνικού της περιοδικού ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ Ένα περιοδικό πολύ αγαπητό και φιλόξενο σε όλους μας. Μεγάλη η προσφορά της στην λογοτεχνία, η έως τώρα (περίπου 15 χρόνια) έκδοσή του       
   Επίσης η κυρία Δανάη Παπαστράτου ως πνευματικός άνθρωπος, προσκλήθηκε για διαλέξεις σε μεγάλα λογοτεχνικά γεγονότα, όπως τότε στην Ολυμπιάδα Γραμμάτων το 2004 (τετραήμερη) που διοργάνωσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού τα λογοτεχνικά περιοδικά ΚΕΛΑΙΝΩ και ΝΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, όπου έκανε διάλεξη για την Ασιατική Λογοτεχνία ανάμεσα σε δεκάδες ομιλητές απ’ όλο τον κόσμο.

   Γεμάτη ζωντάνια πάντα η Δανάη Παπαστράτου έλαβε μέρος και σ’ άλλα πολλά διεθνή συμπόσια, συνέδρια με ανάλογες συνεντεύξεις, διαλέξεις ομιλίες, όπως στο XVIΠαγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών στο MAEBASHIτης Ιαπωνίας το 1996 και στο XXII  στο Ιάσιο της Ρουμανίας ως μέλος της W.A.A.C.
   Είναι δύσκολη η καταγραφή του κολοσσιαίου έργου της, που κυκλοφορεί ανά τον κόσμο σε βιβλιοθήκες ιδιωτών αλλά και πανεπιστημίων και άλλων πνευματικών ιδρυμάτων π. χ. του ΤΟΡΟΝΤΟ ΚΑΝΑΔΑ,  το AIX-EN-PROVENCEΓΑΛΛΙΑΣ κλπ.
   Αλλά κι εδώ στην Ελλάδα έργο της βρίσκει κανείς στο Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας των Εκδόσεων Πατάκη 2008, Παγουλάτου 1979, Χάρη Πάτση 2008, και στο Αμερικάνικο κι Ελβετικό WHOSWHOτου Κέμπριτζ, στο Γαλλοπορτογαλλικό  PeuplesetPoêmes, στο Γερμανόφωνο WOCHINICHAUCHREISE  καθώς και στη ανθολογία της Παναγιώτα Χριστοπούλου-Ζαλώνη, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΙΧΟΣ έκδοση 2015 Αγγελάκης, κλπ/

   Ετούτη είναι η δεύτερη τιμητική παρουσίαση της προσωπικότητας της και του έργου της από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών της οποίας είναι παλαιό μέλος.
   Αλλά και ο Δήμος της (Ηλιουπόλεως) την τίμησε το 2001 και το 2003.
   Με το έργο της έχουν ασχοληθεί οι κυριότεροι κριτικοί της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως:
Ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, ο Αντώνης Σαμαράκης, η ακαδημαϊκός Γαλάτεια Σαράντη, ο Πρωθυπουργός και Λόγιος Παν. Κανελλόπουλος, ο Άγγελος Φουριώτης, ο Κώστας Βαλέτας, ο Ακαδημαϊκός Γ. Κασιμάτης, ο Αλέξης Ζήρας, η Ευαγγελία Μισραχή, ο Μιχάλης Σταφυλάς, ο Βασίλης Βιτσαξής κι άλλοι.
   Οι του εξωτερικού GASTON-HENRYAUFRĖRE, BERNARDJAKSON, PAOLOSTOMEO, JEAN-PAJLMESTASκι άλλοι πολλοί
   Πολυάριθμα τα βραβεία που της απονεμήθηκαν από πολλούς φορείς της πατρίδας μας και της αλλοδαπής.

   Μία περίληψη προσπάθησα να κάνω του μεγάλου έργου της Δανάης Παπαστράτου, μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ένωσης Ιστορικών Συγγραφέων, της ένωσης μεταφραστών
   Πρωτίστως την ευχαριστούμε για την πνευματική της προσφορά και την συγχαίρουμε ολόθερμα.
   Την χειροκροτούμε και της ευχόμαστε μακρόχρονη δημιουργική συνέχεια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΖΑΛΩΝΗ


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Αχ! Έρωτα 2016

$
0
0










ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016,

Ανθολόγιο ερωτικής ποίησης.
Τα ποιήματα έχει επιλέξει η ποιήτρια και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού 'ΚΕΛΑΙΝΩ'  κ. Παναγιώτα Χριστοπούλου-Ζαλώνη
Περιέχει ένα ερωτικό ποίημα για κάθε μέρα του χρόνου.

ΠΟΙΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
ΑΓΓΕΛΑΚΗ - ΡΟΥΚ KΑΤΕΡΙΝΑ                                      7-8 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΑΓΓΕΛΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ                                                         21-22 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΑΓΡΟΓΙΑΝΝΗ - ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ           24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΖΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ                       16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΛΕΞΙΑ                                                       7-8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΒΑ΅ΙΤΣΗ - ΒΑΚΡΟΥ                                  6 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ ΗΡΩ - ΧΡΥΣΑΝΘΗ           7-8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 4-5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ                                                    14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - ΚΟΡΝΗΛΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΗΣ                  30 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                           2-3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΑΛΜΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                              2 ΙΟΥΝΙΟΥ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ                                         21 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΣΦΑΛΑΓΚΑΚΟΥ ΠΟΠΗ                           21-22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Π.                                    28 ΜΑΪΟΥ
ΑΝΩΓΗΣ ΝΙΚΟΣ                                                      11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                    25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ                                     13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΑΡΝΟΚΟΥΡΟΥ - ΚΕΡΕΣΤΕΤΖΗ ΥΒΟΝΝΗ    27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 31  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ                                                                        ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
ΑΡΩΝΗ ΜΥΡΣΙΝΗ                                          16-17 ΜΑΡΤΙΟΥ, 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΥΓΕΡΗ ΑΝΘΗ                                                       19-20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΑΥΓΕΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ                                                            ΜΑΡΤΙΟΣ
ΑΧΕΙΛΑΡΑ ΑΝΝΥ                                                              7-8 NOEMΒΡΙΟΥ
ΒΑΚΙΡΛΗ - ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ                       25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΒΑΚΡΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ                                                        9-10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΒΑΡΒΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ                                                        29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΒΑΡΣΑΜΑ ΜΑΡΙΑ                                                              1 ΝΟΕMΒΡΙΟΥ
ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ                                          30 ΜΑΪΟΥ
ΒΕΡΓΙΤΗΣ ΤΙΤΟΣ                                                                 27 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΒΗΛΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                                         ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
ΒΙΖΥΗΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                                       ΑΠΡΙΛΙΟΣ
ΒΛΑΧΟΥ - ΚΑΡΑΜΒΑΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ                        28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΒΛΑΧΟΥ ΝΙΚΗ                                                                   24 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ                                                  9 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΒΡΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΖΑ                                                     26 ΜΑΪΟΥ
ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΙΣΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ                                            14-15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ                                              12-13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΓΕΡΟΝΥΜΑΚΗ ΖΙΖΗ                                                         2 ΜΑΪΟΥ
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΚΗ - ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ                     12 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΟΛΙΤΑ                                                            4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΓΙΑΚΟΥΜΙΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                            23-24 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΓΚΟΥΜΑ ΜΑΡΙΑ                                            6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ ΜΑΙΡΗ                                               21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΓΡΙΒΑΣ ΣΤΑΘΗΣ                                                           2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΑΛΛΑ ΕΛΕΝΗ Ν.                                                              15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ - ΟΥΡΑΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ                         18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΕΛΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ                                                    5-6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                         18 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΗΜΟΥΛΑ ΚΙΚΗ                                                           1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΟΥΜΑΝΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                              23-24 ΜΑΪΟΥ
ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΠΠΑ ΘΕΩΝΗ                              28-29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΡΙΤΣΑ ΛΙΛΙΑΝΑ                                                             5-6 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΕΛΥΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ                                                    ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
ΕΡΓΑΖΑΚH ΒΑΣΙΛΙΚΗ                                    26-27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                   18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ                                               5-6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΖΑΒΙΑΝΕΛΗ - ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ                    14 ΜΑΪΟΥ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΖΑΒΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ                                                       25-26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                            16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΖΑΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ                                     1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ ΦΑΙΔΡΑ                30 ΙΟΥΝΙΟΥ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΖΑΡΑΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ                                                    14-15 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ                                                     19 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΖΩΓΡΑΦΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                              4 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΖΩΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ                                                              19 ΝOEMΒΡΙΟΥ
ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ - ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ   28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ,23 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΘΗΡΑΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ                              12-13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ                                               10 ΜΑΡΤΙΟΥ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                                              1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΑΓΚΑΡΑΚΗ ΚΑΙΤΗ                                   29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ                         13 ΙΟΥΝΙΟΥ, 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΑΚΟΥΡΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ                                                   14-15 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΚΑΛΑΪΤΖΟΓΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ                                             28 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΛΙΝΤΖΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ Ν.                                       10 NOEMΒΡΙΟΥ
ΚΑΛΥΒΑ - ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΖΑΝΝΕΤΑ                               22 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΑΚΑΒΕΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ    11 ΜΑΡΤΙΟΥ, 28 ΟΚΤΩΒΡ
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΝΤΙΝΟΔΗΜΟΥ ΟΛΓΑ                      1 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΚΑΠΑΡΔΕΛΗ ΕΥΤΥΧΙΑ                                                   14-15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                               25 ΜΑΪΟΥ
ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ ΟΛΥΜΠΙΑ                                        3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΡΑΜΒΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ι.                                            8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                     11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ                                                    25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΚΑΡΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ                          22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 23-24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΚΑΡΟΥΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ                                                  2-3 NOEMΒΡΙΟΥ
ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ                                            28-29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΚΑΤΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ                                               14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ ΑΛΕΚΑ                             26-27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΜΟΣΧΟΣ                                                      ΙΟΥΛΙΟΣ
ΚΟΛΟΒΟΥ - ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ                         26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΟΝΙΑΡΕΛΛΗ - ΣΙΑΚΗ ΕΛΕΝΗ                               28 ΜΑΡΤΙΟΥ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΟΝΤΑΛΗ ΜΑΡΙΑ                                                      7 ΜΑΪΟΥ
ΚΟΝΤΟΒΟΥΝΗΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Ε.                      7-8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΟΣΥΒΑΣ ΘΑΝΟΣ                                                     25 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΚΟΤΣΙΚΑΣ ΝΙΚΟΣ                                        23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΟΥΛΕΝΤΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ                                    19-20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΚΟΥΜΠΑΤΗΣ ΝΤΙΝΟΣ                               13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΚΟΥΜΠΟΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                    30-31 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΗ                                     2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 9 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ ΛΕΤΑ                                                18 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π.                                       16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΡΙΤΙΔΟΥ ΘΑΛΕΙΑ                                              18 ΜΑΡΤΙΟΥ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΚΩΣΤΑΒΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ Κ.                                       7 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΚΩΣΤΟΠΕΤΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                                     10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΛΑΓΑΚΟΥ ΝΕΛΛΗ Β.                                                 11 NOEMΒΡΙΟΥ
ΛΑΠΑΘΙΩΤΗΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ                                          ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ ΤΑΣΟΣ                                                  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
ΛΕΡΤΑ - ΑΘΑΝΑΣΕΛΛΟΥ ΦΙΛΙΤΣΑ                              20 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΛΙΑΝΟΥ - ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΚΑΙΤΗ                                   11-12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΛΙΑΠΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ                                                  4 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΛΙΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Γ.                                               29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Η.                                       13 ΜΑΪΟΥ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΛΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ                                    12-13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ                                        ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΛΥΚΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ                                   9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 17  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΜΑΚΡΑΤΟΣ ΤΑΣΟΣ                                                     25 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΜΑΚΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ                                   26-27 ΙΟΥΛΙΟΥ, 26-27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ                                              26 NOEMΒΡΙΟΥ
ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ                                            5-6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙΤΗ                      19-20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                                 10 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                        1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΜΕΛΙΣΣΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ Γ.                                  25-26 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΜΕΛΙΤΑΣ ΧΑΡΗΣ                                                      19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΜΟΣΚΙΟΥ ΛΙΤΣΑ                                                     18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ                                  8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΜΟΥΖΑΚΗ - ΜΠΟΥΡΙΤΣΑ ΕΛΕΝΗ                            16-17 ΜΑΪΟΥ
ΜΟΥΖΑΚΙΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ                                     29 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Ν.                                    3 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΜΟΥΦΤΟΓΛΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗΣ                             2-3 ΜΑΡΤΙΟΥ, 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΜΠΑΛΑΜΩΤΗ - ΣΠΙΤΑ ΠΟΠΗ                                18 ΜΑΪΟΥ
ΜΠΑΤΣΙΚΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ                             5-6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΜΠΕΛΕΚΟΥΚΙΑ ΓΩΓΩ                                         12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΜΠΛΕΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ                                   30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΜΠΟΖΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΩΤ.                                    10 ΜΑΪΟΥ
ΜΠΟΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ι.                                           4 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΜΠΟΥΚΟΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                  3-4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΜΠΟΥΛΕΚΟΥ ΜΙΝΑ                                            8 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΜΠΟΥΡΑΤΖΗ - ΘΩΔΑ ΑΝΝΑ                                 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ                               3 ΜΑΪΟΥ
ΝΙΑΡΧΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ                                             17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑ                                 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΝΤΟΒΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ                                          1 ΙΟΥΛΙΟΥ, 2 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ                                  5 ΜΑΡΤΙΟΥ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΟΥΡΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ                                                 ΜΑΪΟΣ
ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                         15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΠΑΝΕΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                          14-15 NOEMΒΡΙΟΥ
ΠΑΝΟΥΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ                                             27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗΣ                            1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                   2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ                                  23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ - ΧΑΖΑΡΑΚΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ                 4 NOEMΒΡΙΟΥ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΗΛΙΑΣ Δ.                                 15 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ                           23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                    9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ - ΚΑΒΒΑΔΑ ΦΩΤΕΙΝΗ           29 ΙΟΥΛΙΟΥ, 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΥ ΝΙΚΗ                               25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΤΙΤΟΣ                                                       1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΕΡΑΤΙΚΟΥ - ΚΟΚΑΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ                    11-12 ΜΑΪΟΥ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΕΤΡΟΥ - ΒΛΑΣΣΗ ΣΩΣΩ                                        1 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΠΙΤΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - ΠΟΛΙΤΗ                                 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΠΛΥΤΑ ΛΟΥΚΙΑ                                                       7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ                                                ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΠΟΛΥΖΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ                                               30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΠΟΥΛΗΜΕΝΑΚΟΥ TZOYΛΙΑ                                    3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΡΑΛΛΗ - ΥΔΡΑΙΟΥ ΜΑΡΙΑ                                        21 ΜΑΪΟΥ
ΡΑΜΑΝΔΑΝΗ - ΣΑΝΤΡΑΒΕΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ                 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΡΕΠΑΝΗ ΝΙΚΗ                                           17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι.                             21-22 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΡΟΤΣΙΔΟΥ ΦΙΛΙΩ                                                      30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΟΥ - ΔΑΡΣΙΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ    16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΡΟΥΜΠΕΛΑΚΗ ΝΑΝΑ                                            11-12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΣΑΚΕΛΛΑΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ                      23-24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΣΑΝΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                                               27 ΜΑΪΟΥ
ΣΕΓΔΙΤΣΑ ΚΙΚΗ                                               16-17 ΙΟΥΝΙΟΥ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΕΡΕΝΕΣ                                                              1 ΜΑΪΟΥ, 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΙΩΝΤΑ ΒΕΝΕΤΙΑ ΑΝ.                                              23-24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΣΚΑΦΙΔΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ Ν.                                          4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                                             6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΣΚΟΝΔΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ                                                    2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΚΟΥΛΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΑΚΗ ΜΑΡΛΕΝΑ                             20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΠΑΝΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ                       5-6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ ΝΟΝΗ                                                   20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣ Π.                                           29 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ - ΤΑΛΙΑ ΕΥΗ (ΕΥΔΟΚΙΑ)          8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ                                             19 ΜΑΪΟΥ, 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΝΑΗ                                         30-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΣΤΡΙΓΚΟΥ - ΚΑΡΚΑΝΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ                              23 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΣΥΚΑ - ΚΟΝΤΟΖΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΗ                                 31 ΜΑΪΟΥ
ΣΦΕΝΔΟΥΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ                                        19-20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΦΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ                                     ΙΟΥΝΙΟΣ, 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΤΑΒΟΥΛΑΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                                        7-8 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΤΑΚΑΚΗ - ΜΑΡΚΑΚΗ ΑΝΝΑ                                       9-10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΤΑΤΑΚΗ - ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ ΖΩΗ                                          11 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΤΕΡΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                                     19-20 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΣΠΥΡΟΣ                                                     30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΤΖΑΝΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ Γ.                                                       28 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΤΖΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ                                                           20 ΜΑΪΟΥ
ΤΖΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Θ.                                                           18-19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΤΖΙΡΑΚΗ - ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΩΗ                   9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΤΡΙΨΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                                    4-5 ΜΑΪΟΥ
ΤΣΑΛΠΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                                   16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΤΣΑΦΑΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ - ΣΟΥΛΑ                               12-13 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΦΑΪΔΑ ΒΛΑΖΙΑ                                                            11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΦΑΤΟΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ                                                      21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΦΑΤΟΥΡΟΥ ΛΕΝΑ                                                           9 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΦΑΦΟΥΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                                  9 ΜΑΪΟΥ
ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ                                                   26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΦΡΟΝΙΜΑΔΗ - ΜΑΤΑΤΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ                             16 -17ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ                                      5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ Κ.                                     29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΧΑΤΖΗΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΝΟΠΗ                                                6 ΜΑΪΟΥ
ΧΕΛΜΟΣ ΚΩΣΤΑΣ                                                      26 ΜΑΡΤΙΟΥ, 6 ΜΑΪ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΥ-ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2016 ΑΧ! ΕΡΩΤΑ

$
0
0


Οι εκδόσεις Βεργίνα και η ποιήτρια Παναγιώτα Χριστοπούλου-Ζαλώνη σας προσκαλούν να γιορτάσετε μαζί
την παρουσίαση του ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΥ- ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2016
« Αχ! Έρωτα…»
Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 ώρα 11:00 π.μ.
στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8, 7ος όροφος)
Θα μιλήσουν: η ποιήτρια και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού Κελαινώ, κ. Παναγιώτα Χριστοπούλου-Ζαλώνη και η υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου Βεργίνα, κ. Ευγενία Τσαλπαρά-Ασημακοπούλου.
Θα απαγγείλουν ποιήματα οι παρευρισκόμενοι ποιητές.
Θα ακολουθήσει κέρασμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΔΙΗΓΗΜΑ της ΖΑΧΑΡΟΥΛΑΣ ΓΑΪΤΑΝΑΚΗ

$
0
0




 
«Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ»


Το ζευγάρι κατέβηκε από τα σκαλιά του μαιευτηρίου κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου. Η κοπέλα κάποια στιγμή παραπάτησε κι ο άντρας την έπιασε, τη στήριξε πάνω του και περπάτησαν μαζί μέχρι τον χώρο στάθμευσης. Πίσω τους ερχόταν ένας νοσοκόμος με μια βαλιτσούλα στο χέρι. Φτάνοντας στο αυτοκίνητό τους, η γυναίκα τακτοποιήθηκε στη θέση του συνοδηγού, η βαλίτσα με τα ρούχα της μπήκε στο πίσω κάθισμα, ο άντρας έβαλε μπρος το όχημα και απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο.
Η νεαρή κοπέλα, είχε χάσει το παιδί που κυοφορούσε. Στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της απέβαλε. Δεν είχαν ούτε τέσσερις μήνες παντρεμένοι όταν διαπίστωσε ότι ήταν έγκυος. Πόσο χάρηκε. Δεν περίμενε να της συμβεί τόσο νωρίς, αλλά και οι δυο τους αγαπούσαν τα παιδιά κι ήθελαν ν’ αποκτήσουν μια μεγάλη οικογένεια. Ο άντρας της μόλις του είπε το νέο την πήρε στην αγκαλιά του. «Θεέ μου, τι ευτυχία» είπε η Ειρήνη.
Το αυτοκίνητο διέσχιζε τώρα τους βρεγμένους δρόμους της Αθήνας. Ο Νοέμβριος πλησίαζε στο τέλος του και οι ζεστές μέρες είχαν δώσει τη θέση τους στο κρύο και στην υγρασία. Στα πεζοδρόμια οι διαβάτες πηγαινόρχονταν βιαστικοί προσπαθώντας να προστατευθούν από τη βροχή που έπεφτε συνεχώς. Φύλλα πεσμένα και δένδρα γυμνωμένα συνέθεταν την εικόνα της πόλης εκείνη την ημέρα. Καθώς σε λίγο έρχονταν τα Χριστούγεννα, τα καταστήματα είχαν στολίσει τις βιτρίνες τους, ενώ συνεργεία του Δήμου τοποθετούσαν φωτάκια κι άλλα διακοσμητικά στις κολώνες και σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.
Η Ειρήνη δεν είχε παρατηρήσει τίποτε από όσα γύρω της πέρασαν. Λες και δεν βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο. Επέστρεψαν στο σπίτι τους μέσα στη σιωπή. «Αγάπη μου, έλα να ξαπλώσεις» την παρότρυνε ο άντρας της. Έσυρε τα βήματά της ως την κρεβατοκάμαρά τους και χωρίς να ξεντυθεί έπεσε βαριά πάνω στο στρωμένο κρεβάτι. Πήρε το μαξιλάρι της αγκαλιά και άρχισε να κλαίει. «Μην το κάνεις αυτό, μωρό μου» της είπε ο σύζυγός της.
«Μωρό μου…» Το δικό της μωρό το έχασε.
«Δεν θέλω να με ξαναπείς έτσι» τον αποπήρε. «Μ’ ακούς; Δεν θέλω να σε ξανακούσω να λες αυτή τη λέξη εδώ μέσα.»
Εκείνος βγήκε από το δωμάτιο χωρίς να πει τίποτε. Η Ειρήνη ξάπλωσε και την πήρε αμέσως ο ύπνος.
Πολλές μέρες κύλησαν έτσι. Κοιμόταν πολύ ή περνούσε τον καιρό της στο κρεβάτι, άβουλη, απαθής, αδιάφορη για τα πάντα. Δεν φρόντιζε το σπίτι, δεν μαγείρευε, δεν νοιαζόταν για τίποτα. Αν της μιλούσε ο άντρας της ο Γιώργος, του απαντούσε. Έτρωγε ότι της έβαζε μπροστά της χωρίς να καταλαβαίνει τι τρώει. Είχε καταντήσει ένα «φυτό».
Η μητέρα της, οι αδελφές της που την επισκέπτονταν δεν ήξεραν πώς να την βοηθήσουν. «Να ρωτήσουμε έναν γιατρό», είπε στον Γιώργο η πεθερά του.
«Ρώτησα τον γιατρό της» της απάντησε ο γαμπρός της. «Μου είπε ότι θα χρειαστεί χρόνο να το ξεπεράσει. Να κάνουμε υπομονή και να την στηρίξουμε.»
«Πώς, παιδάκι μου; Θεέ μου τι κακό ήταν αυτό που μας βρήκε…» είπε η απλοϊκή γυναικούλα.
Η Ειρήνη, μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, όταν ο άντρας της αγόρασε ένα δέντρο για να στολίσουνε στο σπίτι τους, η πρώτη φορά που θα έκαναν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο δικό τους σπιτικό, αντέδρασε έντονα.
«Δεν θέλω να στολίσουμε τίποτα. Χάσαμε το παιδί μας και συ τολμάς να φέρνεις στο σπίτι δέντρο, στολίδια και λαμπιόνια;»
Ο Γιώργος δεν της έδωσε σημασία και συνέχισε τον στολισμό του δέντρου. Όταν τελείωσε άναψε τα φωτάκια και κάθισε στον καναπέ να θαυμάσει το έργο του. Η γυναίκα του πήγε να βγάλει τα φώτα από την πρίζα. Εκείνος την πρόλαβε και την έβαλε να καθίσει δίπλα του.
«Γιατί, Ειρήνη μου;» Της χάιδεψε τα μαλλιά, την φίλησε, της κρατούσε τα χέρια. «Νομίζεις ότι εγώ δεν λυπήθηκα, δεν πόνεσα; Ό,τι έγινε – έγινε. Ήταν γραφτό να συμβεί. Θα ξαναπροσπαθήσουμε…»
Όχι. Ποτέ ξανά. Δεν μπορώ να ξαναζήσω μια τέτοια απώλεια», ούρλιαξε η κοπέλα. «Θα πεθάνω, μ’ ακούς; Καλύτερα να πέθαινα κι εγώ μαζί με το παιδί μας…»
«Όλα θα πάνε καλά, θα δεις» την παρηγόρησε ο άντρας της. «Έρχονται γιορτές, δεν θέλω να σε βλέπω πικραμένη, σαν πεθαμένη. Σε ικετεύω, αγάπη μου, σκέψου και μένα. Υποσχέσου μου ότι θα κάνεις μια προσπάθεια…».
«Δεν μπορώ, μην μου ζητάς κάτι τέτοιο» παρακάλεσε η Ειρήνη.
«Θέλω να μου υποσχεθείς ότι θα προσπαθήσεις να γίνεις η Ειρήνη που αγάπησα και αγαπώ. Έχε μου εμπιστοσύνη. Όλα θα φτιάξουν…» ξανάπε ο Γιώργος.
Από κείνο το απόγευμα που της απέσπασε την υπόσχεση, η Ειρήνη άρχισε σιγά – σιγά να καθαρίζει το σπίτι, να τακτοποιεί, να μαγειρεύει. Νωρίς το βράδυ έκαναν έναν μικρό περίπατο οι δυο τους σε διαφορετικούς δρόμους της πόλης τους κάθε φορά. Οι στολισμένες βιτρίνες τραβούσαν τα βλέμματά τους, ο κόσμος που μπαινόβγαινε στα μαγαζιά κάνοντας τα ψώνια του τους έκανε να μπουν κι αυτοί στη δίνη του αγοραστικού πυρετού. Πήραν δώρα για τους δικούς τους, η Ειρήνη βγήκε κάποιο πρωί κι αγόρασε δώρα για τον άντρα της, η ζωή τους έμπαινε ξανά στο γνώριμο ρυθμό της πριν χαθεί το παιδί τους…
Παραμονή των Χριστουγέννων τους ξύπνησε πρωί- πρωί το κουδούνι που χτυπούσε δυνατά. «Ποιος να ’ναι τέτοια ώρα;» είπε ο Γιώργος αγουροξυπνημένος. Σηκώθηκε ν’ ανοίξει. Η Ειρήνη σηκώθηκε κι αυτή φορώντας τη ρόμπα της. «Να τα πούμε;» άκουσαν δυο παιδικές φωνούλες να ρωτούν.
Η Ειρήνη κοίταξε τα παιδιά με τα τριγωνάκια τους στα χέρια, κούνησε το κεφάλι της καταφατικά, ο Γιώργος άπλωσε προστατευτικά το χέρι του στους ώμους της κι όλοι μαζί, τα παιδιά και το αντρόγυνο άρχισαν να λένε τα κάλαντα…
                                                ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΓΑΪΤΑΝΑΚΗ


Η ΑΓΙΑ ΜΕΛΑΝΗ Προστάτιδα των συγγραφέων

$
0
0

Αύριο που γιορτάζει 31 Δεκεμβρίου, ας καταφύγουμε οι συγγραφείς των οποίων θεωρείται προστάτης, στην βοήθειά της.





Οσία Μελάνη η Ρωμαία

Βιογραφικά στοιχεία
 Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Άκμασε το 395 - 408 επί των ημερών του αυτοκράτορα της Δύσης Ονωρίου, γιου του Θεοδοσίου του Μεγάλου. Ήταν μεν από την Ιταλία, αλλά τα σημαντικότερα δημιουργικά της χρόνια τα πέρασε στην Ανατολήκαι κυρίως στα Ιεροσόλυμα. Τον βίο της έγραψε ο Συμεών ο Μεταφραστής, ο οποίος αναφέρει ότι η Μελάνη ήξερε τα ελληνικάτόσο καλά, που δεν ακουγόταν για Ιταλίδα.
Τις καλλιγραφικές ικανότητες και επιδόσεις της η Μελάνη τις καλλιέργησε νωρίς στην Καρχηδόνακαι στα Ιεροσόλυμα, και ήταν τόσο άπταιστοι, που οι κώδικες που παρασκεύαζε θεωρούνταν ελληνικοί. Έγραφε δε με μεγάλη ταχύτητα.
===

           Από τον Ορθόδοξο Συναξαριστή

Η Οσία Μελάνη η Ρωμαία έζησε στα χρόνια πού βασιλιάς ήταν ο Ονώριος, δεύτερος γιος του Μεγάλου Θεοδοσίου. Οι γονείς της, ευγενείς και πλούσιοι, την πάντρεψαν σε μικρή ηλικία και απέκτησε δύο παιδιά.
Όμως μεγάλες δοκιμασίες την περίμεναν. Την μητρική της καρδιά σπάραξε ο θάνατος των δύο παιδιών της. Μετά από λίγο και εντελώς ξαφνικά, πέθανε ο σύζυγος της. Και για να γεμίσει το πικρό ποτήρι της λύπης, χάνει και τους γονείς της. Οι στιγμές δύσκολες. Ποιος θα την παρηγορήσει; Μα ποιος άλλος; Ο λόγος του Θεού, που λέει: «τη έλπίδι χαίροντες, τη θλίψει υπομένοντες, τη προσευχή προσκαρτεροϋντες» (Προς Ρωμαίους, ιθ' 12). Δηλαδή, η ακλόνητη ελπίδα σας στα μέλλοντα αγαθά, να σας γεμίζει χαρά και να σας ενισχύει για να δείχνετε υπομονή στη θλίψη. Και να επιμένετε στην προσευχή, συνεχίζει ο λόγος του Θεού, από την οποία θα λαμβάνετε σπουδαία βοήθεια στις δύσκολες περιστάσεις της ζωής σας. Έτσι και η Μελάνη, αδιάφορη για τις κοσμικές απολαύσεις, αποσύρθηκε σε ένα εξοχικό της κτήμα, όπου αφοσιώθηκε στη μελέτη και την προσευχή.
Εκεί επίσης καλλιγραφούσε Ιερά βιβλία και τα έδινε να τα διαβάζουν οι πιστοί.

ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΕΛΑΙΝΩ Νο 55

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΕΛΑΙΝΩ Νο 55

$
0
0



---------------------------------------------------------------------------------------------






ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

$
0
0





Ελάτε φίλοι του «ΚΕΛΑΙΝΩ» και του «’Ξάστερον»
στις 31 Ιανουαρίου 2016 ώρα 11.00 το πρωί
στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Γενναδίου 8, έβδομος όροφος
να κόψουμε την πίττα μας για την καλή χρονιά,
ν’ απαγγείλουμε ποιήματα, να τραγουδήσουμε…
Σας περιμένουμε

Για το ΚΕΛΑΙΝΩ και «’Ξάστερον» 
                                                          Παναγιώτα Ζαλώνη

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΚΕΛΑΙΝΩ

$
0
0


Την 31η Ιανουαρίου 2016,  
τα μέλη, οι συνεργάτες και οι φίλοι 
του Λογοτεχνικού περιοδικού ΚΕΛΑΙΝΩ, 
έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα, 
στην αίθουσα Μιχαήλα Αβέρωφ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών,
συγχρόνως επετειακά εόρτασαν 
τους προστάτες των Γραμμάτων και της Εκπαίδευσης, 
τους τρεις Ιεράρχες, με ομιλίες:  
της Ηρώς-Χρυσάνθης Αλεξανδράκη 
και της Παναγιώτας Ζαλώνη.

 Μέλη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Λογοτεχνικού Ομίλου Ξάστερον-Κελαινώ
Νίκος Κότσικας, Νίκος Μπτατσικανής,  Παναγιώτα Ζαλώνη,  Ηρώ-Χρυσάνθη Αλεξανδράκη και  Λένα Φατούρου.




 Οι πρώτοι φίλοι που προσήλθαν στην εκδήλωση


 Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Κώστας Καρούσος, παλαιό μέλος και συνεργάτης του περιοδικού ΚΕΛΑΙΝΩ



 Η φίλη μας με το μπεζ παλτό Ιουλία Κορμέντζα ανάμεσα στους ποιητές Γιώργο Γιακουμινάκη 
και Χρυσάνθη Μουζακίτου. Στην πίσω σειρά διακρίνονται το ζεύγος Θανασίου Αγγέλου, 
η Φωτεινή Ψυχογυιού, η Κατερίνα Ραμανδάνη καί άλλοι



  Από ααριστερά η δημοσιογράφος Μαρία Χατζηνικολάου, η ξανθιά καλλονή, Γενική Διευθύντρια του mcnews.gr,





Στην τρίτη σειρά διακρίνεται ο Αντώνης Σαμιωτάκης, που εξαιρετικά μας τίμησε με την
παρουσία του, οι ποιήτριες Βέρα Κλαρέβα, Όλγα Κανελλοπούλου και άλλοι.

 Η υψήφωνος Κορίνα Παπαδοπούλου ψέλνει το τροπάριο των Τριών Ιεραρχών
αριστερά ποζάρει ο όμορφος εγγονός της.




Άρχισε η διανομή της πίτας από τα μέλη του ΔΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

$
0
0






16οςΕτήσιος (2016) Διεθνής Διαγωνισμός Ποίησης,
του Λογοτεχνικού περιοδικού «Κελαινώ»

Θέμα: Στα στενά της ανέχειας

Συμμετοχή μ’ ένα ποίημα, (ανέκδοτο και αδημοσίευτο οπουδήποτε), γραμμένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή , (γραμματοσειρά TimesNewRomanNo 14) στη Νεοελληνική, σε οποιαδήποτε μορφή ποιητικής έκφρασης, όχι περισσότερο  από 32 στίχους, χωρίς οι στίχοι να είναι σε διπλό διάστημα και οπωσδήποτε  μόνο μία σελίδα Α4 το γραπτό σας.
Στέλνετε τις συμμετοχές σας, σε τέσσερα (4) αντίτυπα, με απλό ταχυδρομείο (όχι συστημένο) έως 31 Μαΐου 2016 (σφραγίδα Ταχυδρομείου) προς:

Κυρία Παναγιώτα Ζαλώνη,
Ζαλόγγου 16,
Ίλιον, 131 23, Αθήνα.
Για τον Ποιητικό διαγωνισμό. 

Ως αποστολέα βάζετε το ψευδώνυμό σας και όχι τα πραγματικά σας στοιχεία. 
Στο φάκελο αποστολής εσωκλείετε κι ένα μικρότερο κλειστό φάκελο, όπου είναι γραμμένο, απ’ έξω, το ψευδώνυμό σας (μονολεκτικό) και μέσα, σε χαρτί, γραμμένα  (όχι χειρόγραφα):  ψευδώνυμο, ονοματεπώνυμο, τίτλος ποιήματος, e-mail, σταθερό τηλέφωνό και την πλήρη ταχυδρομική διεύθυνσή σας.
Το ποίημα, μέχρι 32 στίχους, με σωστή ορθογραφία και σημεία στίξεως, να είναι γραμμένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, στη μία πλευρά της σελίδας, όπου πάνω δεξιά αναγράφετε το ψευδώνυμο, χωρίς  φωτογραφίες, ζωγραφιές κλπ.  Μη συνοδεύετε τα στοιχεία σας με βιογραφικό, λειτουργεί αρνητικά.
Τα αποσταλλέντα έγγραφα δεν επιστρέφονται, η δε κρίση της επιτροπής του διαγωνισμού θεωρείται οριστική.
Για περισσότερες πληροφορίες: Παναγιώτα Ζαλώνη: τηλ. 2105026859 (10.00 - 12.00), καθημερινές.

                                                Από τη Διεύθυνση του ΚΕΛΑΙΝΩ
                                                           

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΝΗΡΗ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ

$
0
0

Δημοσίευση κειμένου φίλου του ΚΕΛΑΙΝΩ



Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΝΗΡΗ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ
                               Συγγραφέας: Νίκος Ε. Μίχαλος


Μπάρμπα Γιώργης:Καλημέρα ανηψούδ.
Καραγκιόζης:            Βρε καλώς τον μπάρμπα.
Μπάρμπα Γιώργης:Άκουσα ορέ ανηψούδ ότι θα σκαπετήσεις πέρα μακριά σ’ ένα μέρος που
            το λένε Κιλινώ
Καραγκιόζης: Ναι μπαρμπούλη μου θα πάω ν’ αλλάξω λίγο τον αέρα μου.
Μπάρμπα Γιώργης:Να πας, με την ευχή μου, μπας και δεις προκοπή εκεί σιαπέρα. Σου ’φερα κι μια μουτζήθρα να πελεκάς στο δρόμο. Άμα φθάσεις όμως στείλε μου ένα σι….μες.
Καραγκιόζης:            Θα σου στείλω μπαρμπούλη μου μαζί με μια φωτογραφία μου με ζόμπι.
Μπάρμπα Γιώργης: Τι είναι αυτούνο ορέ; Καλικάτζαροι ή ξωτικά; Αν είναι στείλτα μου τα
Χριστούγεννα στο βουνό να τους δώσω γαλοπούλα κι άλλα, να στα φέρουνε. Άντε τώρα φεύγω να μη σε καθυστεράω.
Καραγκιόζης: Στο καλό μπάρμπα και να ρίχνεις καμιά ματιά και στην παράγκα μου, μη μου την
κλέψουν.
Μπάρμπα Γιώργης: Εντάξει ορέ, θα τηράω, κι άμα την πειράξει κανένας θα τον κάνω τούμπανο
στο ξύλο. Άντε καλό δρόμο να ’χεις, παένω.
Σταύρακας: Ρε αδελφάκι Καραγκιόζη δεν είσαι εντάξει. Μας την κάνεις γυριστή. Έμαθα ότι
μετοικάς στον Κολωνό, και δεν ειδοποιάς.
Καραγκιόζης: Όχι Κολωνό ρε Σταύρο, Κελαινώ.
Σταύρακας: Δεν έχει σημασία τ’ όνομα, η απόσταση μετράει ρε μάγκα, καθότι, Ταμπούρια,
Κολωνός, είναι κομμάτι μακριά. Με αντελήβεις; Εγώ όμως σαν φίλος ήρθα να σε χαιρετήσω και σου δίνω και το κομπολόι μου να περνάς την ώρα σου και να με θυμάσαι. Έλα να σε ασπασθώ σταυρωτά, διότι ως κουτσαβάκη δεν είναι εύκολο να ’ρχομαι να σε βλέπω. Ταύτα και σπάω. Ωρεβουάρ.
Καραγκιόζης: Εντάξει Σταύρο, αλεβρουάρ.
Νιόνιος: Γεια σου Καραγκιόζο. Τι βουρλισία είναι τούτη πάλι; Φεύγεις από το σπίτι σου και πας
σ’ ένα μέρος μακρινό που το λεν’ Κελαηδινώ;
Καραγκιόζης: Όχι Κελαηδινώ σιορ Διονύση, Κελαινώ το λένε, κι είσαι και μορφωμένος.
Νιόνιος: Και σε ποιον θα τραγουδάω τώρα, τζογούλα μου;
Καραγκιόζης: Πήγαινε στον Βεληγκέκα και τραγούδα του.
Νιόνιος: Άσε τις τσιριμόνιες, θα σ’ αποχαιρετήσω όπως ταιριάζει σε φίλο. Θα σου δώσω κι ένα
κουτί μαντολάτα για τον δρόμο. Εκεί ψηλά στο Κελαινώ θα ’ρθω μια μέρα να σε βρω που λέει και το τραγούδι.
Καραγκιόζης: Να ’ρθεις και να μου φέρεις κι άλλα μαντολάτα.
Βεληγκέκας: Άιντε ορέ Καραγκιόζη, τι κόλπα είναι τούτα πάλι, θα φύγεις από το Βιλαέτι;
Καραγκιόζης: Ναι πατσά μου, θα φύγω σίγουρα.
Βεληγκέκας: Και πώς θα φύγεις ορέ, χωρίς την άδεια του Βεζύρη;
Καραγκιόζης: Ορέ μανούλαμ’ τι έπαθα κι έχω ετοιμάσει και τον γάιδαρό μου ρε Βελή, πες στον
Βεζύρη ότι εκεί στο Κελαινώ έχει πλούσιους γαμπρούς για την Αϊτέ. Αν μου δώσει την άδεια να φύγω, θα της στείλω καμιά δεκαριά γαμπρούς να διαλέξει η χανούμισσα.
Βεληγκάκας: Καλά ορέ, θα πάω να το πω στον Βεζύρη, αλλά εσύ μην το κουνήσεις από δω.
Μορφονιός: Ουίτ Καραγκιόζη, ήλθα κι εγώ να σε χαιρετήσω. Σου ’φερα δέκα αβγά βρασμένα
και ένα κουτί εληές. Μου τα ’δώσει για σένα η μαμά μου. Γεια σου Καραγκιόζη, καλό ταξίδι.
Καραγκιόζης: Ορέ τύχη που την είχα σήμερα. Ας είναι καλά το Κελαινώ, μάζεψα το φαγητό της
εβδομάδας.
Θα τα πούμε πάλι. Γεια σας, γεια σας γεια σας…      Ν. Ε. Μ.

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

$
0
0







Στις 2 Μαρτίου 2016, ώρα 7.00 μ. μ. η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών
Γενναδίου 8, 7ος  όροφος,
παρουσιάζει την δοκιμιακή μελέτη της Παναγιώτας Χριστοπούλου-Ζαλώνη
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΙΧΟΣ από τον 10οαιώνα έως σήμερα.
Να είμαστε όλοι οι φίλοι εκεί.
Θα διαβασθούν σημαντικά κεφάλαια της μελέτης  από:
την Ηρώ-Χρυσάνθη Αλεξανδράκη,
τον Νίκο Μπατσικανή, την Λένα Φατούρου
Κριτική του έργου από τον Λάσκαρη Ζαράρη και την Κύπρια Φιλόλογο
Μαρία Περατικού-Κοκαράκη.
Θα ακολουθήσει πρόσκληση και από την Ε.Ε.Λ.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΚΕΛΑΙΝΩ:   http://kelaino.blogspot.gr/


Για το βιβλίο γράφει η Φιλόλογος Μαρία Περατικού-Κοκαράκη: 


«Ἕκαστος τόν ἴδιον μισθόν λήψεται κατά τόν ἴδιον κόπον» 
Απ. Παύλος Κορινθίους Α΄
(Ο καθένας θα πάρει τον μισθόν του ανάλογα με το έργο που έκαμε).

   Κι ο Θουκυδίδης στον «Επιτάφιο» του Περικλή, λέει πως τα λόγια είναι εύκολο να ειπωθούν, να γίνουν έργα είναι δύσκολο!  Η Παναγιώτα Χριστοπούλου Ζαλώνη κάνει έργο που αποτυπώνεται στο χρόνο και δεν νοιάζεται για τις δυσκολίες και τον μόχθο.  Κάνει λογοτεχνικά όνειρα και τα πραγματώνει!  Βάζει στόχους λογοτεχνικούς και τους πραγματοποιεί!  Χτίζει, οικοδομεί με τις λέξεις, τις προτάσεις τον πεζό λόγο, τους στίχους το ποίημα, τον ποιητικό λόγο.  αρχιτεκτωνώντας το λογοτεχνικό οικοδόμημα!  Ένα τέτοιο οικοδόμημα και το βιβλίο της μελέτη – έρευνα με γενικό τίτλο «Ο ελληνικός στίχος».  Άρτια πρόσκληση η εμφάνισή του.  Στο εξώφυλλο δεσπόζει η εικόνα του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ΄ του πορφυρογέννητου ο οποίος συνέθεσε τα έντεκα Εωθινά Εξαποστειλάρια, που ψάλλονται μόνο Κυριακές.για να δεθεί με το οπισθόφυλλο.  του οποίου ο λόγος προϊδεάζει και προσκαλεί τον αναγνώστη... για μια αναγνωστική διαδρομή.
   Στην αριστερή σελίδα πριν αρχινίσει η συγγραφέας να καταγράφει το πρώτο κεφάλαιο κάνει την αφιέρωσή της, που είναι συγκινησιακή αλλά δεν ξαφνιάζει όποιον γνωρίζει πως η κάθε μέρα της Παναγιώτας γεμίζει και προγραμματίζεται με άξονα την προσφορά προς όλους που ασχολούνται με τη λογοτεχνία, το περιοδικό «Κελαινώ», τα λογοτεχνικά της ημερολόγια με τίτλο «Αχ έρωτα»,  με τους λογοτεχνικούς της διαγωνισμούς, με τις εκδηλώσεις της στο δημαρχείο του Ίλιον και αλλού, πιότερο τις συναπαντήσεις – γνωριμίες των λογοτεχνών.  Λέει λοιπόν:  «Το κάθε κεφάλαιο τούτου του βιβλίου μπορεί να συμπληρωθεί με περισσότερες πληροφορίες για μια πλατύτερη γνώση γύρω από τα θέματα που παρουσιάζει και νομίζω πως μπορεί να βρει κανείς στα βιβλιοπωλεία επιμέρους μελέτες και εργασίες για κάθε Κεφάλαιο.
   Προσπάθησα να τα συμπτύξω σ’ ένα βιβλίο εύχρηστο από τους εργάτες της ποίησης και ιδιαίτερα τους αρχαρίους.  Οι ίδιοι αργότερα μόνοι τους, θ’ αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για κάθε σχετικό με την ιστορία του Ελληνικού στίχου, τις αρχιτεκτονικές του, τα ρεύματα, τους μεγάλους αθάνατους δημιουργούς, τα μεγάλα ποιητικά θαύματα των αιώνων.
            Αφιερώνω λοιπόν το παρόν σύγγραμμα στους νεοεμφανιζόμενους ποιητές».
   Στις προτάσεις της, οι οποίες συντάσσουν τα κεφάλαια δεν γνωρίζουμε μόνο τους ποιητές που εκπροσωπούν τις διάφορες λογοτεχνικές σχολές ρεύματα μα και ποιήματά τους που δειγματίζουν τους σχετικούς ορισμούς και κανόνες.  Με τούτο τον τρόπο η γνώση γίνεται ουσιαστικότερη και δεν μένει μόνο θεωρητική αλλά και πρακτική.  Έτσι μπορεί να κατακτηθεί από τον καθένα, μα προπάντων από αυτόν που ενδιαφέρεται να υπηρετήσει την τέχνη της ποίησης ορθά και αποτελεσματικά.  Για να δημιουργήσει έργο όσο το δυνατό πιο «τέλειο» κατά τον Αριστοτέλη.
   Η έρευνα, μελέτη της Παναγιώτας Ζαλώνη απλώνεται μ’ ένα συμπυκνωμένο τρόπο, ώστε ο αναγνώστης να μην κουραστεί σε «χαμένες μεταφράσεις».  Ν’ αποκομίσει τα σημαντικά και ουσιαστικά.  Να κατακτήσει εκείνα τα «όπλα» που η στιχουργική τέχνη μαζί με το τάλαντο της ποίησης να τον καταστήσει δημιουργό και υπηρέτης της.
   Η δοκιμιακή της μελέτη – έρευνα χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια με αφετηρία την ιστορική εξέλιξη του δεκαπεντασύλλαβου στίχου που χαρακτηρίζει τον τόπο μας.  Δίνει την ταυτότητά του αφού τον χρησιμοποίησε και το δημοτικό μας τραγούδι και όχι μόνο.  Κι όπως τον χαρακτήρισε ο Σεφέρης «το βαθύτερο κυμάτισμα της λαλιάς μας».  Η κρητική η εκκλησιαστική λογοτεχνία που κράτησε το φανό στο σκοτάδι της τουρκοκρατίας στο δεκαπεντασύλλαβο στηρίχτηκε.  Η Παναγιώτα Ζαλώνη στη μελέτη της μας γνωστοποιεί πως οι ρίζες του δεκαπεντασύλλαβου ξεκινούν απ’  την «ποίηση του Εμπεδοκλή» και άλλων αρχαίων συγγραφέων για να συνεχίσει ο Ρωμανός ο Μελωδός στους θρησκευτικούς του Ύμνους και στον Ακριτικό κύκλο.
   Η ιστορική τούτη αναδρομή, του δεκαπεντασύλλαβου που τον ακολουθεί η μουσικότητα δεν είναι μόνο γνωστική αλλά και ενθυμητική, νοσταλγική, συγκινησιακή.  Η αίσθηση της βυζαντινής πορφύρας την διαχέει εν γένει.
    Το δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «Νέα Λογοτεχνία – νέα ταυτότητα» μας καθοδηγεί στο αναγνωρίσιμο της ανανεούμενης ποίησης με την ολοκλήρωση και  καθιέρωσή της με «κανονισμούς».  Χαρακτηριστικά και θεωρίες δένονται απ’ τη συγγραφέα με τα ονόματα και αποσπάσματα του έργου των δημιουργών ποιητών – άλλων γνωστών κι άλλων όχι – απ’ τον πρώτο εκπρόσωπο της κρητικής λογοτεχνίας, σατιρικό ποιητή Στέφανο Σαχλίκη, Βιτσέντζο Κορνάρο, για ν’ ανοιχτούν οι ποιητικές ικανότητες στον Διονύσιο Σολωμό, Κωστή Παλαμά ως τους νέους, σημερινούς ποιητές,  Νίκο Μπατσικανή, Χριστίνα Καραγιάννη, Παναγιώτα Ζαλώνη, Μιλτιάδη Ντόβα κ.ά. στην εκφραστική του εξελιγμένου πια δεκαπεντασύλλαβου με πειραματισμούς και εφαρμογή νέων ρυθμών και μετρικά τεχνάσματα.  Κι όπως λέει ο νεαροχαμένος στα είκοσι δύο του χρόνια Βασίλης Κουρρής:  «σελ. 31»
   «Δεν γίνεται να γράφεις σήμερα με τον τρόπο που έγραφαν πριν από εκατό χρόνια, οι ποιητές, ούτε γίνεται να κλείνεις τα μάτια απέναντι στους ορμητικούς χειμάρρους, που όλοι μαζί μαζεύτηκαν στο μεγάλο ποτάμι, που λέγεται Μοντέρνα Ποίηση.
   Όταν όμως βλέπεις «ότι αυτό το ποτάμι τραβάει στραβό δρόμο και πάει να σε ρίξει στο βάραθρο δίχως πάτο, ζητάς να πιαστείς από κάποιο γερό κλαρί, κι αυτό είναι η ακατάλυτη φύτρα της παράδοσης από τον Όμηρο κι ίσαμε τον Ελύτη.

             Έτσι ψηλαφίζοντας το χτες, βρίσκεις το δρόμο για το Αύριο...»
   Ο νέος λοιπόν αναγνώστης θα εντρυφήσει.  Κάποιοι θα ξανά θυμηθούν τους όρους της ομοιοκαταληξίας, τα μέτρα, τα ονόματα των στίχων ιαμβικός, τροχαϊκός αναπαιστικός, δακτυλικός κ.λ.π.   Ο χρόνος να γίνεται τροχός νοητού μεταφορικού μέσου και «ξεναγός» ώστε να τρέχει μαζί με την εξέλιξη του στίχου.  Να ονοματίζεται δέκατος και δέκατος τέταρτος αιώνας και να φτάνει ως τα σήμερα...  Η γνώση ανοίγει τα παραθυρόφυλλα και τις πόρτες.  Η αισθητική της ευχαρίστησης τον ακολουθεί.
   Το τρίτο κεφάλαιο τιτλοφορείται «στιχουργικές φόρμες ποίησης».  Σε τούτες τις σελίδες δεν θα αποκτήσει γνώση μόνο ο νέος αναγνώστης μα κι ο ώριμος.  Θαύμασα εδώ το γνωστικό επίπεδο μα και την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα της συγγραφέως.
   Τραπεζομάντηλο που κεντιούνται όλα τα είδη της ποίησης τα οποία προκαλούν τον κάθε ταλαντούχο ποιητή να αναμετρηθεί μαζί τους.  Και πολλοί νέοι ποιητές τολμούν να εργαστούν να παιδευθούν ώστε να δημιουργήσουν με κανονισμούς, με αριθμό συλλαβών, με επαναλαμβανόμενους στίχους, με αριθμό στροφών κ.ά.  ποιητικά είδη.  Αυτή η «ανατρεπτικότητα» στην μοντέρνα ποίηση θα ταράξει, θα ερεθίσει και συνεπώς θα δημιουργήσει παραστατική, εικονοπλαστική ποίηση.  Θα τικετάρει με τα δεκαεννέα της είδη, τα οποία αναλύονται απ’ τη Παναγιώτα Ζαλώνη τη νεοτεριστική απελευθερωμένη ποίηση απ’ τον Όμηρο, τον Ελύτη ως τους σημερινούς ποιητές που με σκληρό τρόπο, στους σημερινούς, χαλεπούς και αντιδεολογικούς στείρους και αποξηραμένους καιρούς μάχονται με τον κονδυλοφόρο, μολύβι, πένα, πληκτρολόγιο του υπολογιστή να ανατρέψουν τούτες τις συνθήκες της κρίσης, που απειλούν τον κοινωνικό ιστό και τις σχέσεις των ανθρώπων.  Γιατί η ποίηση είναι επανάσταση!  Εξέγερση!  Είναι λάβαρο αντίστασης στη φθορά!  Είναι στάση ζωής και δρόμος δημιουργίας και προόδου!
   Το τελευταίο κεφάλαιο με τον τίτλο «Ποιητικά ρεύματα και σχολές» ξεκινά με τα ονόματα των μεγάλων – γνωστών δημιουργών της αρχαιότητας:  Όμηρο, Θεογένη, Πίνδαρο, Οβίδιο, Δάντη, Σαίξπηρ.  Αναμφισβήτητα πνεύματα. Μαζί τους παραθέτει τις αρχετυπικές μορφές από τα έπη, την τραγωδία, κωμωδία, διθυράμβους, επιγράμματα κ.ά.  Κατά συνέπεια στη συνέχεια αναφέρονται απ’ την Παναγιώτα Ζαλώνη οι σχολές της ποίησης όπως «ιστορικοκοινωνικά» εξελίχθηκαν.  Εμβληματικά δίνονται οι ονομασίες τους.  Συνοπτικά τα χαρακτηριστικά τους κι η ιστορική τους διαδρομή.  Ονοματίζονται κάποιοι από τους εκπροσώπους τους με αποσπασματικά δείγματα της γραφής τους.  Μ’ αυτά και με αυτά οι αναγνώστες νιώθουν την ομορφιά και τον ενθουσιασμό του «ταξιδιού».  Ένα ταξίδι που έχει προσφέρει δώρα αισθησιακά, ανανεωτικά, όπως διατρέχει τη σχολή του ρομαντισμού, του παρνασσισμού, του συμβολισμού, της παραδοσιακής ποίησης, υπερρεαλισμού, μυστικισμού, της νεότερης ποίησης, της μοντέρνας ποίησης.
   Η όλη μελέτη της συγγραφέας αποκτά μιαν αμιγώς θεωρητική και πρακτική διάσταση, την οποία κλείνει με ανθολογημένα ποιήματα της γενιάς του 2000 και μετά.  «Ποιήματα για τη μελέτη της στιχουργικής των συγχρόνων δημιουργών», όπως θα γράψει για να δημιουργήσει συνθήκες παρότρυνσης.
   Τούτο εκφράζει κι αναδεικνύει την άπλετη αγάπη της Παναγιώτας Ζαλώνη όχι μόνο για την ποίηση αλλά γενικά και για το όλο λογοτεχνικό έργο που υπηρετεί και επιτελεί.σκεπτόμενη πάντα και τους άλλους και πιότερο τους νέους δημιουργούς.  Είναι η ζωή της όλη, οι σκέψεις, οι απόψεις της ένα εργαστήρι παραγωγής ιδεών, στόχων και σκοπών.
   Γι’ αυτό και το όλο εγχείρημά της το κλείνει με το μικρό ανθολόγιο παρουσιάζοντας νέους – ίσως και στους πολλούς άγνωστους – ποιητές.  Η Παναγιώτα Ζαλώνη έχει στόχο γράφοντας το βιβλίο της να ανατρέψει εκείνο το «μετά θάνατον».  Ταυτόχρονα ν’ ανοίξει τις πόρτες της μοναξιάς που γεύονται οι ποιητές.  Να ενθαρρυνθούν και να συνεχίσουν τον δύσκολο δρόμο της Ποίησης.
   Ευδόκιμος ο επίλογος της όλης μελέτης, πρόσφορος και προσοδοφόρος ολοκληρώνει το «ποιητικώς φέρεσθαι», το «ποιητικώς ευθύνεσθαι» της όλης προσωπικότητας της συγγραφέας:  «Ο αναγνώστης του παρόντος και γιατί όχι ο μελετητής του μέλλοντος, θέλουμε να έχουν μέσω αυτών μια πολύ σημαντική πληροφορία για τα θέματα και την διάρθρωση των λέξεων στο στίχο, των ελληνικών ποιημάτων».

                                                                                    Μαρία    Περατικού-Κοκαράκη
Νοέμβρης 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

$
0
0




    Ακαδημίας και Γενναδίου 8- 10678 ΑΘΗΝΑ Τηλ: 2103834559 – Fax: 2103820062 E-mail: eel@otenet.gr     Website:    www.eel.org.grΑθήνα

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 και ώρα  7 μ. μ.
στην αίθουσα «Μιχαήλα Αβέρωφ» της ΕΕΛ, Ακαδημίας και Γενναδίου 8, 7οςΌροφος
Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου
της Παναγιώτας Χριστοπούλου-Ζαλώνη
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΙΧΟΣ από τον 10οαιώνα μέχρι σήμερα
Δοκιμιακή μελέτη

Χαιρετίζουν: Κώστας ΚαρούσοςΠρόεδρος της ΕΕΛ

Ομιλούν για το βιβλίο: Η Φιλόλογος Μαρία Περατικού-Κοκαράκη
                                      Ο Λογοτέχνης Λάσκαρης Ζαράρης
                                      Ο Φιλόλογος  Χρήστος  ΣκιαδαρέσηςΜέλος της ΕΕΛ

Συντονίζει: Η Λογοτέχνης Ηρώ-Χρυσάνθη Αλεξανδράκη
       Μέλος της Επιτροπής Κρίσεως της ΕΕΛ

Αναπτύσσουν κεφάλαια του βιβλίου: Ο Λογοτέχνης Νίκος Μπατσικανήςκαι
                                                              Η Λογοτέχνης Λένα Φατούρου

Απαγγέλουν ποιήματα τους που περιέχονται στο παρουσιαζόμενο βιβλίο
        οι ίδιοι οι δημιουργοί τους, εφ’ όσον παρευρίσκονται.

Ο Γιώργος Μαρινάκης, ο Χάρης Μελιτάς, ο Νίκος Μπατσικανής, η Λένα Φατούρου 
θα απαγγείλουν ποιήματα καταξιωμένων παλαιών ποιητών
από τον Πορφυρογέννητο έως τον Ελύτη
ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ.
            Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ.                                            Ο Γ.Γ. της Ε.Ε.Λ.
              Κώστας Καρούσος                                           Γιάννης Παπαοικονόμου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ της ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΖΑΛΩΝΗ "Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΙΧΟΣ και η εξέλιξή του από τον `10ο αιώνα μέχρι σήμερα

$
0
0
                                                γράφει η Κατερίνα Ραμανδάνη-Σαντραβέλα
                                                                                           ποιήτρια-συγγραφέας



   Η κ. Ζαλώνη βάζει στόχους και τους πραγματοποιεί με πάθος, επιμονή και κυρίως δίνοντας βήμα στους νέους δημιουργούς. Συγκινεί με την ωραιότητα του λόγου της, το χιούμορ της και την εργατικότητά της. Η αφιέρωσή της στην αρχή του βιβλίου προς τους νεοεμφανιζόμενους ποιητές είναι δείγμα της αγάπης της προς αυτούς.
   Η έρευνά της χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια:1) οι ρίζες του 15σύλλαβου (κλασσικός και τέλειος) που παρέχει συγκίνηση στους περισσότερους ποιητές 2) νέα λογοτεχνία με τον Ερωτόκριτο (Ιαμβικός- Τροχαϊκός) 3) στιχουργικές φόρμες ποίησης (δίστιχα, μαντινάδες, σονέτο, ροντέλο, τριολέτο, επιγράμματα, μπαλάντα, ακροστιχίδα, βιλανέλα, παντούμ, λίμερικ, οχτάβα, λαϊκά παίγνια, ποιοτική ενότητα, ευσύνοπτος λόγος, σχηματική ποίηση,  χαϊκού, τάνγκα) 4) ρεύματα και σχολές (Κλασσικισμός- Ρομαντισμός- Παρνασσισμός- Συμβολισμός- Παραδοσιακή- Υπερρεαλισμός- Μυστικισμός- Μοντερνισμός)
   Τέλος το ένα τρίτο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στους σύγχρονους δημιουργούς με τη μελέτη και τα ποιήματά τους. Οι κανόνες σ΄ όλα τα είδη είναι εμπεριστατωμένοι από την κ. Ζαλώνη που περιδιαβαίνει στα βαθιά μονοπάτια του στίχου, βρίσκει τα πιο συχνά λάθη (χασμωδία, κακέφαντο, επανάληψη, παραγέμισμα επιθέτων, θυμηδία, φλυαρία) και τα υποδεικνύει ή τα τονίζει για να τα αποφεύγουμε.
   Όλα τα είδη της ποίησης μαγνητίζουν τον αναγνώστη και το κάθε ένα έχει τη χάρη του. Όλα πρέπει να δοκιμάζονται με μελέτη, σεβασμό και σύνεση και προσοχή. Έτσι ο στόχος της κ. Ζαλώνης πετυχαίνεται για όλους εμάς τους εραστές της γραφής.
   Την ευχαριστούμε από καρδιάς διότι είναι σοφή δασκάλα, αγωνιά για την πρόοδό μας, μας συμβουλεύει με γνώμονα την αγάπης της για μας τους νεότερους καθώς είναι εύστοχη οδηγός, καλή στο να αφουγκράζεται τον παλμό και τις ανάγκες μας και προφήτης στην ανακάλυψη νέων ταλέντων. Τα θερμά μου συγχαρητήρια για ένα ώριμο και σοβαρό έργο ποιητικής γνώσης και απόσταγμα ζωής.

                                                                                                                        Κατερίνα Ραμανδάνη
5 Μαρτίου 2016

====

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ 2 Μαρτίου 2016 "Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΙΧΟΣ και η εξέλιξή του από το 10ο αιώνα μέχρι σήμερα"

$
0
0


Δοκιμιακή μελέτη και Ανθολόγιο της ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΖΑΛΩΝΗ


 Οι παρουσιαστές της δοκιμιακής μελέτης Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΙΧΟΣ....
Από δεξιά Μαρία Περατικού-Κοκαράκη, Λάσκαρης Ζαράρης, Νίκος Μπατσικανής,
Παναγιώτα Ζαλώνη, Ηρώ Χρυσάνθη Αλεξανδράκη, Λένα Φατούρου
















Διακρίνονται από δεξια η κυρία Ειρήνη Φαλαγκά
από αριστερά ο Θανάσης Αγγέλου

 Πρώτο πλάνο το μέλος του Δ Σ της ΕΕΛ Άννα Μπουρατζή-Θώδα


 Ένα μέρος εκλεκτών ποιητών και φίλων που παρακολουθούν την ανάλυση της μελέτης




 Η συντονίστρια της εκδήλωσης Ηρώ Χρυσάνθη Αλεξανδράκη στο βήμα.



 Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών  κύριος Κώστας Καρούσος στο βήμα.


 Το πάνελ σε πλήρη απαρτία, αφού κατέφθασε και ο κύριος Χάρης Μελιτάς



 Ο πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κύριος Παύλος Ναθαναήλ στο βήμα,
απευθύνοντας την κυρία Παναγιώτα Ζαλώνη μια ιστορική προσφώνηση.



 Από δεξιά η νεαρή άριστη ποιήτρια Σταυρούλα Δεκούλου, ο Κώστας Ρηγόπουλος,
η Όλγα Κανελλοπούλου, η Νίκη Κατσικάδη, η Μαίη Μαυρωνά κλπ.

 Πρώτο πλάνο η φίλη μας ποιήτρια-ζωγράφος Νίκη Βλάχου από την Ένωση Φθιωτών Λογοτεχνών

 Η κυρία Μαρία Περατικού-Κοκαράκη Λογοτέχνης από την Κύπρο από το βήμα της ΕΕΛ
παρουσιάζει αναλυτικά και φιλολογικά το περιεχόμενο της μελέτης Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΙΧΟΣ...

 Ο Πρέσβης μας και Λογοτέχνης Χρήστος Κοντοβουνήσιος αναμένοντας το κάλεσμα από
την συντονίστρια να μας μιλήσει εργασία του για τα χαϊκού που εμπεριέχεται στις σελίδες
της μελέτης. Δεξιά του οι διακεκριμένοι Έλληνες ποιητές Ελένη Μουζάκη-Μπουρίτσα,
η Βλάζια Φαϊδά και ο Γιάννης Μποζίκης.

 Σε πρώτο πλάνο οι αγαπημένες συνεργάτιδες του ΚΕΛΑΙΝΩ, η Φωτεινή Ψυχογιού-Γεωργαντάκη,
η Σταυρούλα Δεκούλου, η Όλγα Κανελλοπούλου, η Μαίρη Μαυρωνά Στο βάθος διακρίνονται
η κυρία Ελένη Χάρη-Πάτση, ο Γιώργος Νικολόπουλος κ. ά.

 Ο Λογοτέχνης Λάσκαρης Ζαράρης στο βήμα κάνοντας κριτική αποτίμησης του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΙΧΟΥ....

 Η Ηπειρώτισσα Άννα Μπουρατζή-Θώδα, μέλος του ΔΣ της ΕΕΛ απαγγέλει το παραδοσιακό
ποίημα ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ, παράδειγμα ανομοιοκατάληκτου στίχου στη μελέτη της Π.Χ.Ζ.



 Ο ποιητής Χάρης Μελιτάς στο βήμα απαγγέλλει το ποίημά του ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ,
χαρακτηριστικό παράδειγμα ανομοιοκατάληκτου δεκαπεντασύλλαβου της μελέτης της Π.Χ.Ζ.


 Διακρίνονται από αριστερά ο Πρόεδρος του ΕΠΟΚ Ηρακλής Ζαχαριάδης, που τίμησε με την
παρουσία του την τιμητική βραδιά της Παναγιώτας Ζαλώνη. Επίσης οι εξαίρετοι ποιητές μας
κυρία Μπαλαμώτη-Σπιτά, και ο κύριος Αντώνης Αντωνόπουλος κ. ά.

 Ο Έφορος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Γιώργος Μαρινάκης απαγγέλλει το ποίημά του
ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΑ παράδειγμα ιαμβικού εξασύλλαβου στη μελέτη της Π.Χ.Ζ.


 Η Λογοτέχνης μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Νίκη-Μιχαήλ Κατσικάδη, απαγγέλλει
το πετραρχικό της σονέτο, ενδεκασύλλαβο ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ, από τις σελίδες της μελέτης της Π.Χ.Ζ.

 Η ποιήτρια Νίκη Βλάχου απαγγέλλει το τριολέτο της που εμπεριέχεται στις σελίδες της μελέτης
της Π.Χ.Ζ.

 Η κυρία Παναγιώτα Ζαλώνη λίγο πριν σβήσει τα 74 κεράκια της τούρτας των γενεθλίων της
που συνέπεσαν με την τιμητική της παρουσίαση του βιβλίου της Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΙΧΟΣ...
από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.






ΚΡΙΤΙΚΗ του "ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΙΧΟΥ..."από την Σταυρούλα Δεκούλου-Παπαδημητρίου

$
0
0




Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΙΧΟΣ
και η εξέλιξή του από τον 10οαιώνα μέχρι σήμερα
Δοκιμιακή μελέτη και Ανθολογία
της  Παναγιώτας Χριστοπούλου Ζαλώνη

          Στο πέρασμα των χρόνων, συμβαίνει συχνά το αναγνωστικό κοινό να παρακολουθεί τη δημιουργία και κυκλοφορία ποιητικών συλλογών. Σπάνια όμως έχουμε την τύχη και τη χαρά να κρατούμε στα χέρια μας μια δοκιμιακή μελέτη που να ασχολείται με την εξέλιξη του στίχου, αυτού καθεαυτού κατά το πέρασμα των αιώνων. Πονήματα τέτοιου είδους απαιτούν βαθιά γνώση του αντικειμένου, δηλαδή της ίδιας της ποίησης, αλλά και μακρά και επισταμένη μελέτη, ώστε ν’ αποδοθεί σωστά η ωρίμανση, η μετάλλαξη, η διαφοροποίηση του στίχου, όπως αυτός επηρεάζεται από τους ποιητές που τον υπηρετούν την κάθε εποχή.
          Απόσταγμα όλων των παραπάνω, με την αδιαμφισβήτητη ιδιότητα της ποιήτριας, η κυρία Παναγιώτα Χριστοπούλου Ζαλώνη μας προσφέρει τη δοκιμιακή της μελέτη, Ο ελληνικός στίχος και η εξέλιξή του από τον 10οαιώνα μέχρι και σήμερα, από τις εκδόσεις Αγγελάκη.
          Ο μελετητής του βιβλίου αυτού παρατηρεί  ότι χωρίζεται σε τέσσερις βασικές ενότητες και μια ποιητική ανθολογία στο τέλος, όπου η συγγραφέας αφού πρώτα προέτρεψε τους ποιητές να πειραματιστούν πάνω σε όλα τα είδη της ποίησης στη συνέχεια παρουσιάζει πονήματα  που αναφέρονται και αντιπροσωπεύουν κάθε είδος ποιητικής γραφής και έκφρασης. Αποδεικνύει έτσι στην πράξη την αναγραφόμενη αφιέρωση στην αρχή του βιβλίου της <<Αφιερώνω το παρόν σύγγραμμα στους νεοεμφανιζόμενους ποιητές>>.
          Το πρώτο κεφάλαιο καταπιάνεται με τον δεκαπεντασύλλαβο στίχο, τον εθνικό, ώς αναφέρεται, στίχο του λαού μας. Το μεγαλύτερο μέρος της δημοτικής μας παράδοσης έχει περιγραφεί και μεταλαμπαδευτεί στις νεότερες γενιές μέσα από τον στίχο αυτό που με τη μοναδική ιαμβική του ροή,  γνωστοί και άγνωστοι ποιητές μας περιέγραψαν ιστορίες στο φάσμα της φαντασίας όπως Το γεφύρι της Άρτας. Χρησιμοποιήθηκε δε, στα χρόνια του Βυζαντίου, για τη δημιουργία μοναδικών θρησκευτικών ύμνων από τον Ρωμανό τον μελωδό, αλλά και για να περιγραφούν τα ηρωικά κατορθώματα των υπερασπιστών των συνόρων. Είναι τα ποιήματα που αναφέρονται στον Διγενή Ακρίτα.
Το δεύτερο κεφάλαιο ασχολείται με την εξέλιξη και ανανέωση του δεκαπεντασύλλαβου στίχου με τη χρήση της ζευγαρωτής ομοιοκαταληξίας  που χρησιμοποιήθηκε στα ποιήματα του Στέφανου Σαχλίκη, αλλά και στη γραφή ενός κορυφαίου δραματικού έπους της κρητικής λογοτεχνίας και του λαού μας,  τον Ερωτόκριτο, από το Βιτσέντζο Κορνάρο. Πολύ αργότερα ένας από τους εθνικούς μας ποιητές, ο Κωστής Παλαμάς θα πειραματιστεί με τον δεκαπεντασύλλαβο στίχο και θα ανοίξει σιγά σιγά το δρόμο προς τον ελεύθερο στίχο, αποδεσμευμένο από μέτρημα και τονισμό. Στο δεύτερο κεφάλαιο της δοκιμιακής αυτής μελέτης θα βρείτε πλήθος ποιημάτων και παραδειγμάτων του δεκαπεντασύλλαβου στίχου και της μετέπειτα μορφής του, αλλά και όλες εκείνες της κακοτοπιές της άτυχης γραφής που θα πρέπει να αποφεύγει ένας ποιητής κατά τη δημιουργία ενός ποιήματος.
Στο τρίτο κεφάλαιο, η Παναγιώτα Χριστοπούλου Ζαλώνη καταγράφει και αναλύει όλα τα είδη της ποιητικής γραφής, από τα δίστιχα και τα σονέτα ως τα τριολέτα, τα έπη και τις μαντινάδες παραθέτοντας δε και αντιπροσωπευτικά δείγματα τόσο μεγάλων  ποιητών όσο και σύγχρονων εκπροσώπων της ποίησης. Τα παραδείγματα και η ανάλυση είναι τέτοια ώστε κάθε ποιητής να μπορεί με σαφήνεια να καταλάβει την ιδιαιτερότητα της κάθε γραφής, αλλά και να πειραματιστεί πάνω σε αυτή. Το κεφάλαιο τούτο, θα μπορούσε να σταθεί και μόνο του ως ένα ξεχωριστό βιβλίο ως εγχειρίδιο ποίησης και έκφρασης.
Στο τέταρτο κεφάλαιο η ποιήτρια κάνει μια σαφή αναφορά στις ρεύματα και τις σχολές της ποίησης. Ο αναγνώστης μπορεί να πληροφορηθεί τι αντιπροσωπεύει η κλασσική ποίηση, ο ρομαντισμός, ο υπερρεαλισμός κλπ. στο πέρασμα του χρόνου, τι ώθησε τους ποιητές στο συγκεκριμένο τρόπο γραφής και έκφρασης και τι οδήγησε στην παραπέρα εξέλιξη του στίχου  μέχρι να φτάσει στη σημερινή σύγχρονη μορφή του, όπου κυριαρχεί κατεξοχήν η μοντέρνα ποίηση. Στο κεφάλαιο αυτός ο αναγνώστης ταξιδεύει από τον Όμηρο ως τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και από τον Κωστή Παλαμά ως τον Γιάννη Ρίτσο γευόμενος όλα τα είδη γραφής ανά σχολή και ρεύμα.
Η πολύτιμη αυτή δοκιμιακή μελέτη και παρουσίαση της εξέλιξης και ωρίμανσης τους ελληνικού στίχου στο πέρας των αιώνων κλείνει με μια ποιητική ανθολογία πλήθους σύγχρονων ποιητών, των οποίων ποιήματά τους αντιπροσωπεύουν όλα τα είδη γραφής που αναφέρονται μέσα σε αυτή. Διαφαίνεται έτσι η θέληση της συγγραφέως όχι μόνο να ενημερώσει και να διδάξει τους αναγνώστες της τα ιστορικά και λογοτεχνικά στοιχεία που τόσο πετυχημένα συνέλλεξε και παρουσιάζει, αλλά και να γνωρίσει στον κόσμο σύγχρονους ποιητές που συνεχίζουν να  σκαριφίζουν τα χνάρια της γραφής τους πάνω στο μονοπάτι της ποίησης διατηρώντας την έτσι ζωντανή και βοηθώντας την να συνεχίσει την πορεία της στο χρόνο.
Αθήνα 25/3/16
Σταυρούλα Δεκούλου Παπαδημητρίου 
  
====

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

$
0
0




ΤΟ  ΚΕΛΑΙΝΩ
Περιοδικό Λόγου, Τέχνης και Πολιτισμού
διοργανώνει
Μ Α Ρ Α Θ Ω Ν Ι Ο    Π Ο Ι Η Σ Η Σ
στις 17 Απριλίου 2016,
ημέρα Κυριακή και ώρα 6.30 μ. μ.
στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου
Αγίου Φανουρίου 99, Β΄ Όροφος

                   Για το Κελαινώ
                  Παναγιώτα Ζαλώνη

ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ Νο 56 ΤΟΥ ΚΕΛΑΙΝΩ

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Viewing all 163 articles
Browse latest View live